zondag 24 augustus 2014

Frisse bosbessentaart

Voor de bosbessentaart gingen wij eerst naar de zelfpluktuin van 'Blueberry Fields' in koersel. Hoewel de site aangaf dat er geen bessen meer konden geplukt worden, toch gingen we een kijkje nemen (om er desnoods bessen te kopen i.p.v. te plukken). En we hadden geluk. Helemaal achteraan waren nog enkele rijtjes waar nog heel veel bessen geplukt konden worden.


Echt een aanrader en de bosbessen waren meteen het hoofdbestanddeel van de verjaardagstaart.

Wat heb je nodig?

- 1 vel kruimeldeeg
- 60 ml vers citroensap
- de fijngeraspte schil van 1 citroen
- 60 g boter
- 90 g kristalsuiker
- 2 kleine eieren (alweer lekkere eitjes van Emmellien)
- 120 ml volle room
- 400 g blauwe bessen
- 120 g pure chocolade

Aan de slag!

Bekleed de vorm met het deeg, druk overal goed aan en verwijder het overtollige deeg aan de randen. Doorprik de bodem een aantal keer met een vork, leg een vel bakpapier boven op het deeg en vul de taartvorm met baklinzen of ongekookte rijst. Bak de taartbodem gedurende 15 minuten op 180 graden of tot de randen net bruin worden. Verwijder de baklinzen of rijst samen met het vel bakpapier. Bak de taartbodem vervolgens nog 20 minuten verder. Laat volledig afkoelen op een rooster.

Maak vervolgens de citroencrème. Vul een grote kookpot met water en breng het aan de kook. Zet een kleinere kookpot hierbovenop en meng hierin het citroensap, de citroenschil, de boter, de kristalsuiker en de eieren onder elkaar. Blijf 20 minuten roeren of tot de crème helemaal gebonden is en de sporen van de garde erin zichtbaar blijven. Laat volledig afkoelen. Klop de volle room op tot zachte pieken. Roer de citroencrème in een grote kom zacht en spatel de opgeklopte room er voorzichtig door. Vul de inmiddels afgekoelde taartbodem met de citroencrème en zet de taart in de koelkast.
Smelt 120 g pure chocolade in de microgolfoven. Meng de resterende 20 g boter erdoor opdat de chocolade straks mooi zou blinken. 
Neem de helft van de bosbessen en rol deze door de gesmolten chocolade. Zet deze bessen in de koelkast om de chocolade te laten harden.
Schik de chocoladebessen en de bessen zonder chocolade op de citroencrème en bewaar de taart in de koelkast.



Dit recept is gebaseerd op het recept 'Frisse Aardbeientaart' van Baked Louie's

Geen opmerkingen:

Een reactie posten