woensdag 27 augustus 2014

Tassen

Met mijn laatste 'La Maison Victor' kocht ik het boek 'Mijn Tas'. Ik wist niet waar ik moest beginnen, toen ik het de eerste keer doorbladerde. En nog steeds niet wanneer ik het de tweede en de derde keer bekeek, waardoor het boek er toch een tijdje bleef liggen zonder het echt te gebruiken.
Omdat ik, na 3 jaar naailes te volgen, nog nooit iets voor Ulrik maakte (en ik bovendien op zoek was naar een leuk verjaardagskado), zocht ik iets voor zijn nieuwe hobby, iets wat ik eventueel zelf kon maken. Ik vond een ideale tas: Wiske II zou perfect zijn voor zijn tafeltennistrainingen.



Als voering gebruikte ik een rode stof, wat je niet kan zien op de foto... Ik maakte er ook een klein zakje in, wat altijd handig is om kleine prullen in te steken... zelfs voor een man  ;-)  En de sleutelhanger werd geleverd door onze Guust.

Ondertussen getest en goed bevonden...

En vertrokken was ik... gisteren maakte ik een 'Juliette'... 



Nu nog een geschikte sluiting vinden en dan ben ik weer een tasje rijker!

zondag 24 augustus 2014

Frisse bosbessentaart

Voor de bosbessentaart gingen wij eerst naar de zelfpluktuin van 'Blueberry Fields' in koersel. Hoewel de site aangaf dat er geen bessen meer konden geplukt worden, toch gingen we een kijkje nemen (om er desnoods bessen te kopen i.p.v. te plukken). En we hadden geluk. Helemaal achteraan waren nog enkele rijtjes waar nog heel veel bessen geplukt konden worden.


Echt een aanrader en de bosbessen waren meteen het hoofdbestanddeel van de verjaardagstaart.

Wat heb je nodig?

- 1 vel kruimeldeeg
- 60 ml vers citroensap
- de fijngeraspte schil van 1 citroen
- 60 g boter
- 90 g kristalsuiker
- 2 kleine eieren (alweer lekkere eitjes van Emmellien)
- 120 ml volle room
- 400 g blauwe bessen
- 120 g pure chocolade

Aan de slag!

Bekleed de vorm met het deeg, druk overal goed aan en verwijder het overtollige deeg aan de randen. Doorprik de bodem een aantal keer met een vork, leg een vel bakpapier boven op het deeg en vul de taartvorm met baklinzen of ongekookte rijst. Bak de taartbodem gedurende 15 minuten op 180 graden of tot de randen net bruin worden. Verwijder de baklinzen of rijst samen met het vel bakpapier. Bak de taartbodem vervolgens nog 20 minuten verder. Laat volledig afkoelen op een rooster.

Maak vervolgens de citroencrème. Vul een grote kookpot met water en breng het aan de kook. Zet een kleinere kookpot hierbovenop en meng hierin het citroensap, de citroenschil, de boter, de kristalsuiker en de eieren onder elkaar. Blijf 20 minuten roeren of tot de crème helemaal gebonden is en de sporen van de garde erin zichtbaar blijven. Laat volledig afkoelen. Klop de volle room op tot zachte pieken. Roer de citroencrème in een grote kom zacht en spatel de opgeklopte room er voorzichtig door. Vul de inmiddels afgekoelde taartbodem met de citroencrème en zet de taart in de koelkast.
Smelt 120 g pure chocolade in de microgolfoven. Meng de resterende 20 g boter erdoor opdat de chocolade straks mooi zou blinken. 
Neem de helft van de bosbessen en rol deze door de gesmolten chocolade. Zet deze bessen in de koelkast om de chocolade te laten harden.
Schik de chocoladebessen en de bessen zonder chocolade op de citroencrème en bewaar de taart in de koelkast.



Dit recept is gebaseerd op het recept 'Frisse Aardbeientaart' van Baked Louie's

Feest

Vandaag was het feest, en hoewel het echte verjaardagsfeest met ons kerngezin al achter de rug was, waren we vandaag ook in feeststemming.


 (zijn echte leeftijd werd gecensureerd)

En wat is feest zonder taart?

Gelukkig had ik hulp...




... en samen maakten we 'Frisse Bosbessentaart' en 'Haverwafeltjes met appel en kaneel'...

 En net zoals elk jaar hadden we ook mooi weer (afgewisseld door enkele regendruppels).