zaterdag 5 januari 2013

Kadootjes

Een tijdje geleden ging ik op bezoek bij mijn neef, in eerste instantie om zijn retrokerstboom te bewonderen. Maar dat was dus buiten zijn kasten gerekend. Die kasten hadden namelijk een dringende schoonmaakbeurt nodig, niet dat ze vuil of rommelig waren. Helemaal niet zelfs, ze zaten gewoon propvol. Tom, want zo heet die neef van mij, kan namelijk geen kringloopwinkel binnengaan zonder buiten te komen met allerlei mooie spulletjes. En laten we nu zeggen dat ik de juiste persoon op het juiste moment op de juiste plaats was!

Dit dienblad met bloemetjes staat niet alleen mooi op mijn kast, maar wordt ook elke dag gebruikt wanneer we aan de thee zitten!


Hij had ook nog een hele kast vol met stofjes liggen. Er hangt natuurlijk wel een opdracht aan vast. Tom zal een houten kinderstoeltje opknappen (want behalve kringloopwinkelverzot is hij ook nog eens superhandig en creatief) en ik maak dan een passend kussentje met 1 van deze mooie stofjes. En de rest mag ik gebruiken voor eigen naaisels!


En tot slot kreeg ik nog een hele zak scheutjes van een plant waar ik de naam niet van ken.




vrijdag 4 januari 2013

1000 keer kneden

  Een tijdje geleden vertelde iemand me dat je 1000 keer moet kneden om een 'goed' brood te bakken... en laat kneden nu net hetgeen zijn dat ik tot een minimum probeer te beperken!

Aangezien ik afgelopen nacht niet kon slapen, bakte ik maar een brood. Ik haalde de 1000 niet, maar na 300 keer kneden vond ik het wel goed geweest.

Volgende keer probeer ik het wat langer vol te houden, want je proeft het verschil echt! Door veel en stevig te kneden krijgt het brood een vastere structuur, echt lekker!





Bereidingswijze

Doe 500 g bloem in een grote mengkom. Voor dit brood gebruikte ik de helft maismeel en de andere helft is 'campus'-meel. Doe aan 1 kant 30 g olijfolie (of boter) en 5 g zout.  Doe aan de andere kant gist (11 g droge gist of 22 g verse gist) en giet hier 250 ml lauw water over (dit is steeds de helft van de hoeveelheid bloem).  Zorg ervoor dat de gist en de vetsof elkaar in eerste instantie niet aanraken. Gist verliest namelijk haar werking wanneer ze te snel in aanraking komt met welke vetstof dan ook. Lauw water versnelt bovendien de werking van gist. En dan kneden maar... tot 1000 keer toe!
Laat dit brood 50 minuten rusten op kamertemperatuur. Bedek het ondertussen met plastiek en een handdoek.
Na 50 minuten kneed je het brood nog even. Kies voor een lang of rond brood en laat het nog een keer 50 minuten rusten. 
Bak het brood 50 minuten op 180 graden.