vrijdag 4 januari 2013

1000 keer kneden

  Een tijdje geleden vertelde iemand me dat je 1000 keer moet kneden om een 'goed' brood te bakken... en laat kneden nu net hetgeen zijn dat ik tot een minimum probeer te beperken!

Aangezien ik afgelopen nacht niet kon slapen, bakte ik maar een brood. Ik haalde de 1000 niet, maar na 300 keer kneden vond ik het wel goed geweest.

Volgende keer probeer ik het wat langer vol te houden, want je proeft het verschil echt! Door veel en stevig te kneden krijgt het brood een vastere structuur, echt lekker!





Bereidingswijze

Doe 500 g bloem in een grote mengkom. Voor dit brood gebruikte ik de helft maismeel en de andere helft is 'campus'-meel. Doe aan 1 kant 30 g olijfolie (of boter) en 5 g zout.  Doe aan de andere kant gist (11 g droge gist of 22 g verse gist) en giet hier 250 ml lauw water over (dit is steeds de helft van de hoeveelheid bloem).  Zorg ervoor dat de gist en de vetsof elkaar in eerste instantie niet aanraken. Gist verliest namelijk haar werking wanneer ze te snel in aanraking komt met welke vetstof dan ook. Lauw water versnelt bovendien de werking van gist. En dan kneden maar... tot 1000 keer toe!
Laat dit brood 50 minuten rusten op kamertemperatuur. Bedek het ondertussen met plastiek en een handdoek.
Na 50 minuten kneed je het brood nog even. Kies voor een lang of rond brood en laat het nog een keer 50 minuten rusten. 
Bak het brood 50 minuten op 180 graden.

3 opmerkingen:

  1. slapeloos? en dan maar een broodje bakken...ik heb dit jaar nog 'niets' gedaan

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ziet er weer overheerlijk uit Neleke!!! Ik hoop dat je, als we volgende week samen gaan lopen, er ook een slapeloze nacht hebt opzitten!;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik vrees, mocht ik nog een slapeloze nacht hebben, dat ik die dan moet spenderen aan studeren... :-(
    Maar ik heb wel zin om eens 1000-keer-kneden-brood te bakken!

    BeantwoordenVerwijderen